UNIV 2024 -nuorten tapahtuma Roomassa

Noin 3000 nuorta osallistuu 24.-31. maaliskuuta UNIV -nuorten tapahtumaan ja pääsiäisen viettoon Roomassa.

Vuodesta 1968 ja pyhän Josemarian innoittamana UNIV järjestetään Roomassa pääsiäisenä. Pyhän viikon aikana nuoria ympäri maailmalta tulee yhteen. Joka vuosi on myös päiväseminaari, jossa nuoret pohtivat yhteiskunnallisia teemoja sekä uskon ja tieteiden välistä vuoropuhelua. Tämän vuoden teemana on “The Human Factor” ja sen yhteydessä keskustellaan ihmisen korvaamattomasta roolista tekoälyn aikakaudella. 

Yksi UNIV-foorumin järjestäjistä, yhdysvaltalainen Jeffrey Pawlick, viittaa tämän vuoden ehdotettuun nuorten pohdinnan teemaan: "Tämän päivän tekoälyllä on kykyjä, jotka vain viisi vuotta sitten näyttivät haaveilta: esimerkiksi kuvien luominen, ohjelmien kirjoittaminen ja kyky vastata monimutkaisiin pyyntöihin. Jotkin näistä kyvyistä jäljittelevät ihmiskokemuksen keskeisiä ulottuvuuksia yllättävillä tavoilla. Vaikka ymmärrämme, että ihmisen käyttäytymisen simulointi ei ole yhtä kuin inhimillisyys, teknologinen kehitys kannustaa meitä ajattelemaan syvällisemmin: mitä todella tarkoittaa olla ihminen? Mikä on inhimillinen tekijä?"          

Ana Fernández UNIV Inspire -tapahtuman järjestäjätiimistä katsoo, että "inhimillinen tekijä näyttäytyy perustavanlaatuisena kysymyksenä. On välttämätöntä pysähtyä ja kysyä itseltämme, mihin olemme menossa ja miten haluamme päästä perille. Siksi pyrimme luomaan tilaa pohdinnalle, jotta opiskelijat voivat eri alojen asiantuntijoiden kanssa käymässään vuoropuhelussa syventää ymmärrystään siitä, miten edistää erilaisten sosiaalisten ja ammatillisten ympäristöjen inhimillistämistä".

Osallistujat tapaavat myös Opus Dei prelaatin keskustelutilaisuudessa sekä paavin keskiviikon audiensissa. 

Seminaarissa esitellään lisäksi erilaisia hyväntekeväisyyshankkeita, jotka ovat nuorten aloitteita tai yhteistyöhankkeita Opus Dein keskusten toiminnassa. UNIV-kongressin osallistujat järjestävät rahankeräyksen, jonka varat suunnataan Pyhän Maan konfliktin uhreille Caritas Jerusalemin kautta (www.caritas.org/violence-holy-land/).

Lisätietoja seminaareista ja tapahtumasta www.univforum.org ja www.univinspire.org.