Elämäkerta

Mons. Fernando Ocáriz syntyi Pariisissa 27. lokakuuta 1944 espanjalaiseen perheeseen, joka pakeni sisällissotaa (1936-1939) Ranskaan. Hänet valittiin Opus Dein prelaatiksi 23. tammikuuta 2017.

Mons. Fernando Ocáriz.

Mons. Fernando Ocáriz syntyi Pariisissa 27. lokakuuta 1944 espanjalaiseen perheeseen, joka pakeni sisällissotaa (1936-1939) Ranskaan. Hän on kahdeksanlapsisen perheen kuopus.

Hän valmistui fysiikan tutkinnosta Barcelonan yliopistosta (1966) sekä teologiasta Lateraanin Paavillisesta yliopistosta (1969). Hän väitteli teologian tohtoriksi Navarran yliopistossa vuonna 1971. Samana vuonna hänet vihittiin papiksi. Palveluvirkansa ensimmäisinä vuosina hän omistautui erityisesti pastoraalityölle nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden parissa.

Hän on toiminut konsultoijana uskonopin kongregaatiossa (1986–) sekä kahdessa muussa Rooman kuurian elimessä: papiston kongregaatiossa (2003–) ja paavillisessa neuvostossa uuden evankelioinnin edistämiseksi (2011–). Vuonna 1989 hänestä tuli paavillisen Teologisen Akatemian jäsen. Hän kuuluu ryhmään professoreita, jotka perustivat Roomaan Pyhän Ristin paavillisen yliopiston 1980-luvulla. Siellä hän opetti teologiaa, ja on nykyään professori emeritus.

Hänen julkaisemiin akateemisiin julkaisuihin kuuluvat The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook, sekä Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural (Jumalan lapsia Kristuksessa. Johdanto yliluonnolliseen osallistumisen teologiaan). Muihin hänen teoksiinsa teologian ja filosofian aihepiirissä kuuluu esimerkiksi Amar con obras: a Dios y a los hombres (Jumalan ja ihmisten rakastaminen teoilla); Naturaleza, gracia y gloria (Luonto, armo ja kunnia), kardinaali Ratzingerin esipuheella. Vuonna 2013 ilmestyi Rafael Serranon haastattelukirja Sobre Dios, la Iglesia y el mundo (Jumalasta, Kirkosta ja maailmasta). Ocáriz on myös julkaissut kaksi filosofista tutkielmaa, El marxismo: teoría y práctica de una revolución (Marxilaisuus: vallankumouksen teoria ja käytäntö);Voltaire: Tratado sobre la tolerancia (Voltaire: tutkielma suvaitsevaisuudesta). Lisäksi hän on ollut mukana kirjoittamassa useita monografioita sekä julkaissut lukuisia teologisia ja filosofisia artikkeleita.

Vuodesta 1994 lähtien hän on toiminut Opus Dein yleisvikaarina ja vuonna 2014 hänet nimitettiin prelatuurin apulaisvikaariksi. Viimeisten 22 vuoden aikana hän on seurannut edellistä prelaattia Mons. Javier Echevarríaa pastoraalisille vierailuille yli 70 maahan. Hän eli Josemaría Escriván, Opus Dein perustajan kanssa opiskellessaan teologiaa Roomassa 1960-luvulla. Hän on nuoresta pitäen harrastanut tenniksen pelaamista, mitä hän jatkaa edelleen.