Olen saanut lahjan

Joanna Engstedt on opiskellut taloustiedettä, latinaa, englantia, teologiaa ja filosofiaa. Nykyään hän toimii Opus Dein tiedottajana Skandinaviassa ja latinankielen opettajana.

Joanna Engstedtin elämästä
Joanna Engstedtin elämä on ehtinyt olla näinä 43 vuonna maan päällä hyvin vaihtelevaa.
Hän on opiskellut taloustiedettä, latinaa, englantia, teologiaa ja filosofiaa. Hän on käynyt kursseilla Ruotsissa ja Roomassa, vetänyt kursseja, opettanut lukiossa, laulanut kuorossa ja johtanut kuoroja, tukenut elämässä nuoria ja vanhoja. Parhaillaan hän on Opus Dein tiedottaja Skandinaviassa, sekä latinanopettaja.

- Joo, olen vaihtanut hommia todella monta kertaa, hän sanoo ja hymyilee leveästi. Ja juuri nyt en ole oikein varma lähitulevaisuudesta. Se ei tunnu täysin itsestäänselvyydeltä. On niin paljon…
Mutta ei häntä pelota. Hän on omistanut elämänsä Jumalalle ja hän on löytänyt paikkansa Opus Dein prelatuurista, joka on osa katolista kirkkoa – ”perheeni”, hän sanoo. Se pitää sisällään joitakin vaatimuksia, mutta ne seuraavat häntä vapaaehtoisesti, ilman pakon tunnetta, hän painottaa.
Tähtäsi lukio-opettajaksi
Joanna Engstedt kasvoi katolisessa kolmilapsisessa perheessä Enskedessä Tukholmassa. Äiti, Hania, on syntynyt Puolassa ja isä, Bengt, on ruotsalainen. He kuuluvat Pyhän Annan seurakuntaan Nyköpingissä.
- On tosi hienoa, että äiti on opetellut puhumaan ruotsia ja isä on opetellut sujuvaksi puolan kielen puhujaksi. Isäni jopa sanoo, että hänellä on puolalainen sielu!
Joanna kävi Pyhän Eerikin katolista koulua ja lauloi sekä tuomiokirkon että Pyhän Eugenian seurakunnan kuoroissa. Hän kävi talouslinjan lukiossa, opiskeli latinaa ja englantia yliopistossa, ja meni sen vuoksi opettajalinjalle tullakseen lukio-opettajaksi.
Opus Dei johti Roomaan
- Minusta tuli Opus Dein jäsen vuonna 1995. Löysin paikan, joka täytti toiveeni enemmän kuin missään muualla, elää katolilaisena. Muutama vuosi myöhemmin sain apua Opus Deiltä Roomaan muuttamisessa opiskellakseni teologiaa ja filosofiaa.
- Niistä tuli elämäni kolme parasta vuotta. Mutta kun tuo aika loppui, tuntui itsestään selvältä, että ankkuroisin oppimani omaan yhteisööni. Minun kutsumukseni on jakaa oppimaani. Meillä on esimerkiksi niin monia sosiaalietuuksia Ruotsissa, mutta taas mielenkiinto oppineisuutta ja pätevyyttä kohtaan on heikkoa.
Meidän kristittyjen täytyy rohkaista toisiamme levittämään ammatillisuuden henkeä elämässämme, missä olemmekin - kirjapiireissä, ruoanlaittokursseila tai vapaaaehtoistöissä.
Uudelleenlöytyneet johtajuusominaisuudet
Johannasta tuli kuusi vuotta sitten Opus Dein tiedotusvastaava Skandinaviassa. Hänen päämajansa oli aluksi opiskelijakeskus Ateneumissa Tukholmassa ja sen jälkeen opiskelijakeskus Altonassa Malmössä.
- Ennen kaikkea jäsenten ja opiskelijoiden kautta sain kontakteja kaiken ikäisiin ihmisiin, ja kykenin aloittamaan kursseja, retriittejä, yrityksen, opiskelupiirejä. Malmössä kykenimme myös avustamaan pakolaisia ja muita avuntarvitsijoita.
Kun Joanna aloitti kuorolaulun Vapahtajamme seurakunnan kirkkokuorossa Malmössä, ilmaantuikin yhtäkkiä puute kuoronjohtajasta. Hän sai tilapäisesti ryhtyä sijaiseksi.

- Suureksi hämmästyksekseni pärjäsin siinä ja sain tehdä useita sijaistuksia sekä katolisissa että ekumeenisissa yhteyksissä. Opin kuinka ryhmiä johdetaan, ihmisiä kootaan yhteen ja kuinka huomioidaan, että kaikkien tarpeet tulevat täytetyiksi. Se oli uutta minulle!
Huoli nuorista

Nyt Joanna on jälleen takaisin Tukholmassa, täynnä inspiraatiota, siltä ainakin vaikuttaa. Hänellä on vanhoja ja uusia tavoitteita. Tiedottajan työ ja opettaminen, sekä myöskin ehkä jotakin uutta on tähtäimessä. Hän on hieman huolestunut nuoresta sukupolvesta.
- Huomaan, että tänä päivänä ei ole mitenkään samanlaista olla nuori, kuin silloin, kun itse olin. Twitter ja sosiaaliset mediat ovat luoneet kuvakulttuurin, liki kuvienpalvontakulttuurin. Ihmiset sekä lukevat että kirjoittavat vähemmän. Nyt haluan yrittää saavuttaa monia nuoria, jotta kristillinen usko voisi juurtua heihin.

- Elämä ei ole aina kovin helppoa, mutta Jumala kutsui minut kerran ja hän ei ole muuttunut. Olen saanut lahjan.

Lähde: Katolskt Magasin (ruotsiksi)