Prelaatin jouluviesti 2023

Opus Dein prelaatti kutsuu meitä viettämään joulua sodasta ja köyhyydestä kärsivien ihmisten seurassa.

Rakkaani, varjelkoon Jeesus tyttäriäni ja poikiani puolestani!

Näin joulun aikaan on loogista, että pidämme edelleen mielessä konfliktit, jotka ravistelevat Jeesuksen maata ja muuta maailmaa. Tieto siitä, että olemme saman Isän lapsia, saa meidät pitämään läheisenä ja omanamme kaikkea sitä, mitä muualla tapahtuu. "Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet” (1. Kor. 12:26). Pyrkikäämme olemaan anteliaita rukouksessa ja uhrauksissa tietäen, että "vähäisinkin tekomme hyödyttää kaikkia, jos se on tehty rakkaudesta" (Katolisen kirkon katekismus, n. 953). Pyytäkäämme samalla Herralta hänen armoaan, että tämä huoli maailman rauhasta saisi meidät myös ryhtymään konkreettisiin tekoihin ja tekemään kaiken voitavamme rauhan tuomiseksi omaan toimintaympäristöömme – kotiin, työpaikalle ja niin edelleen.

"Rauha, totuus, ykseys, oikeudenmukaisuus. Kuinka vaikealta tuntuukaan joskus raivata esteet ihmisten yhteisymmärryksen tieltä! Ja silti meidät kristityt on kutsuttu toteuttamaan tuota suurta veljeyden ihmettä", totesi pyhä Josemaria (Kristus kulkee lähelläsi, n. 157). Jeesuksen syntymän mietiskely voi olla erityinen tilaisuus poistaa esteet, jotka erottavat meidät toisista, ja keskittää huomiomme siihen, mikä meitä yhdistää. Älkäämme antako erojen saada viimeistä sanaa henkilökohtaisissa suhteissamme. Kääntämällä katseemme kohti seimessä makaavaa pyhää lasta, joka on syntynyt kaikkien puolesta ja kaikkia varten, voimme löytää voimaa antaa anteeksi, pyytää anteeksi, ymmärtää ja rakastaa.

Betlehemin luola kertoo myös köyhyydestä. Jeesus syntyi vaatimattomiin oloihin, mutta suuren rakkauden – Marian, Joosefin ja paimenten rakkauden – keskelle. Kuten paavi Franciscus huomautti viime jouluna: "He kaikki olivat köyhiä, heitä yhdisti kiintymys ja ihmetys, eivät rikkaudet ja suuret mahdollisuudet. Siksi vaatimaton seimi tuo esiin elämän todellisen rikkauden: ei rahaa ja valtaa, vaan ihmissuhteita ja konkreettisia henkilöitä" (saarna 24.12.2022). Kristus osoittaa meille, että paras lahja, jonka voimme antaa tähän aikaan vuodesta, ei ole jotain aineellista, vaan rukous ja rakkaus. Yrittäkäämme inhimillisen läheisyyden voimalla laajentaa tätä hellyyttä kaikkein eniten apua tarvitseville ihmisille ja liittäkäämme jokaiseen konkreettiseen apuun rukouspyyntö Jumalalle. Tällä tavoin, vaikka emme voisikaan ratkaista aineellista köyhyyttä, yhä useammat ihmiset saavat kokea rakastetuksi tulemisen rikkauden.

Neitsyt Maria, joka osasi ottaa tyynesti ja rakkaudella vastaan kaikki Poikansa elämän hetket, auttaa meitä löytämään rauhan ja ilon, joka syntyy, kun annamme Jeesuksen syntyä myös meidän sydämissämme.

Hyvää joulua toivoen ja koko sydämestäni teitä siunaten,

Fernando Ocáriz

Isänne Fernando

Roomassa, 15. joulukuuta 2023