Autuas Álvaro

Fides artikkeli autuaasta Alvarosta

Vuonna 1975 Opus Dein personaaliprelatuurin perustajan, pyhän Josemaría Escriván, ensimmäiseksi seuraajaksi nimitetty piispa Álvaro del Portillo julistettiin autuaaksi Madridissa 27.9.2014.

Álvaro del Portillon autuaaksijulistamisen vietti Madridissa 27.9.2014 pyhäksi julistamisen kongregaation prefekti, kardinaali Angelo Amato

Piispa Álvaro del Portillo – jota monet kutsuvat tuttavallisesti "Don Álvaroksi" – syntyi Madridissa, Espanjassa, 11.maaliskuuta 1914, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa vanhempiensa ja seitsemän sisaruksensa kanssa. Espanjan pääkaupungissa hän tutustui vuonna 1935 pyhään Josemaría Escrivá de Balagueriin ja pian tämän jälkeen hän päätti liittyä Opus Deihin.
19-vuotias insinööriksi opiskeleva Álvaro del Portillo toimi yliopisto-opintojensa ohessa Pyhä Vincent de Paul - hyväntekeväisyysjärjestössä pitäen katekeeseja ja auttaen Espanjan sisällissodan kynnyksellä Vallecasin ja muiden Madridin köyhälistökortteleiden suojattomia lapsia. Suoritettuaan insinööri- ja pappisopintonsa Álvaro del Portillo sai pappisvihkimyksen Madridissa 25.6.1944. Vuonna 1946 hän asettui asumaan Roomaan auttaakseen pyhää Josemaríaa Opus Dein hallinnossa ja levittämisessä. Hän suoritti anteliaasti lukuisia töitä pyhälle istuimelle: hän oli Rooman kuurian dikasterioiden neuvonantaja ja Vatikaanin II ekumeenisessa kirkolliskokouksessa De disciplina cleri et populi christiani -valiokunnan sihteeri ja useiden valiokuntien asiantuntija.
15.9.1975 Álvaro del Portillo valittiin pyhän Josemarían ensimmäiseksi seuraajaksi Opus Dein johtoon. 28.11.1982 pyhä Johannes Paavali II korotti Opus Dein personaaliprelatuuriksi ja nimitti Álvaro del Portillon sen prelaatiksi. 6.1.1991 paavi Johannes Paavali II vihki hänet piispaksi.
Hänen johtajuuskaudelleen oli ominaista uskollisuus Opus Dein perustajan henkeä kohtaan sekä väsymätön pyrkimys laajentaa prelatuurin toimintaa ja levittää yleistä kutsua pyhyyteen. Aamuvarhaisella 23.3.1994 Jumala kutsui Don Álvaron luokseen; hän oli vain muutamia tunteja aikaisemmin palannut pyhiinvaellukselta Pyhään maahan. Samana päivänä paavi Johannes Paavali II tuli rukoilemaan Álvaro del Portillon ruumiin äärelle; se lepää nyt Rauhan Neitsyt Marian prelaatinkirkon kryptassa Roomassa.
Don Álvaro vieraili Suomessa neljästi
Yksi Don Álvaron apostolinen unelma oli, että Opus Dei voisi toimia Manner-Kiinassa. Osittain tämä halu alkoi täyttyä vuoden 1980 lopussa, kun ensimmäinen Opus Dein keskus avattiin Hong Kongissa, ja kaksi vuotta myöhemmin, kun avattiin toinen keskus Singaporessa.
Joulukuussa 1982 Don Álvaro kertoi Johannes Paavali II:lle askeleista, joita Opus Dei oli tekemässä Aasiassa, ja mainitsi halunsa päästä Kiinaan niin pian kuin mahdollista. Paavi vastasi, että tämä tavoite oli hieno, mutta paavi oli huolissaan Pohjoismaiden maallistumisesta.
Kuuleessaan nämä sanat, Don Álvaro ymmärsi, että hän voisi miellyttää Jumalaa enemmän vaihtamalla omat projektinsa ja aloittaisi toimintansa mahdollisimman pian Pohjois-Euroopan maissa.
20.3.1983 Don Álvaro matkusti Norjaan, Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan.
Tukholmassa hänellä oli ilo osallistua uuden katedraalin vihkimiseen.
Myöhemmin Roomassa Don Álvaro tapasi Pohjoismaiden piispainkokouksen piispat ja antoi heille tietoa Opus Deistä. Ruotsissa Opus Dein toiminta alkoi vuonna 1984 ja Suomessa vuonna 1987. Don Álvaro vieraili Suomessa yhteensä neljä kertaa: 1983,1989, 1991 ja 1993.

Autuaaksijulistamisen seremonia

Don Álvaron esirukouksiin turvaudutaan
Don Álvaro oli hyvä ja tunnollinen ihminen, joka halusi palvella koko sydämestään kirkkoa ja sieluja. Ihmiset turvautuvat nyt hänen esirukoukseensa saadakseen apua Jumalalta. 20.3.2004 pidettiin avausistunnot tribunaaleissa, jotka suorittivat hänen elämänsä ja hyveidensä tutkimisen hiippakunnallisen vaiheen. Kuten Opus Dein prelaatti Javier Echevarría sanoi tribunaalin avausistunnossa, uskomme että "ihmiset löytävät Don Álvaron kautta Jumalan isälliset kasvot, joka hymyilevät meille".
Kirkossa on tapana kääntyä tarpeen tullen sellaisten ihmisten esirukousten puoleen, jotka ovat kuolleet pyhyyden maineessa.

Esittelemme valikoiman kertomuksia, jotka Opus Dein prelatuuri on saanut. Näiden todistusten joukosta erottuvat tiedonannot niin hengellisistä kuin materiaalisistakin armoista sekä lukuisista parantumisista, jotka liitetään Álvaro del Portillon esirukouksiin:
Kolme vuotta migreenejä
Marraskuussa 1998 aloin saada ensimmäistä kertaa elämässäni migreenikohtauksia. Ensimmäisenä vuonna niitä tuli 4–5 kertaa kuukaudessa. Sen jälkeen asiaintila paheni ja sain migreenejä noin 10 kertaa kuussa. Minut todettiin osittain työkyvyttömäksi. Syyskuussa 2001 kivut alkoivat olla vielä useammin toistuvia, marraskuussa minulla oli migreeni joka toinen päivä. Alettiin ottaa askelia siihen suuntaan, että minut olisi julistettu kokonaan työkyvyttömäksi. Yhteisymmärryksessä yrityksen lääkärin kanssa päätettiin, että jättäisin työskentelyn, koska ne kaksi tuntia, joina saatoin tehdä työtä, vaativat minulta paljon ponnistelua. Joka kerta, kun kärsin näitä kohtauksia, otin lääkettä, joka helpotti kipua, mutta se teki minut pahoinvoivaksi. Tietämättä, mitä tekisin, aloin marraskuussa rukoilla novenaa Jumalalle don Álvaron rukouskortin avulla. Ensimmäisen kahden viikon aikana en parantunut, mutta sen sijaan kaksi ystävääni "parantuivat" hengellisesti, mikä lohdutti minua ja antoi voimaa. Päivä sen jälkeen, kun olin lopettanut kolmannen novenan, 12. joulukuuta, Guadalupen Neitsyt Marian juhlana, oli viimeinen migreenikohtaus. Kiitän tästä ihmeellisestä ja yhtäkkisestä kolmen vuoden kipujen jälkeen tapahtuneesta parantumisesta don Álvaro del Portillon esirukouksia. (M.S., Utrecht, Hollanti)

Autuaaksijulistamisen seremonia. Kuva yleisöstä

Työ
Vaikka minulla oli kaksi titteliä, toinen ekonomi, toinen yritysjohdon kandidaatti, en onnistunut saamaan työtä työhakemuksista ja -haastatteluista huolimatta. Kerroin tilanteestani tädilleni. Hän antoi minulle useita don Álvaro del Portillon rukouskortteja ja sanoi minulle:
jaa niitä ja rukoile niiden mukaan uskoen. Tein niin, ja miten yllätyinkään, kun kännykkäni soi heti ja toisessa päässä oli ystäväni, joka sanoi minulle, että eräs ystävä, jota en tuntenut, tarvitsi kiireellisesti yritysjohtajaa, johon voisi todella luottaa. Otimme toisiimme yhteyttä, kävin haastattelussa ja samalla viikolla olin jo töissä. Tällä hetkellä olen ylityytyväinen työhöni ja haluan todella antaa kirjallisen todistuksen saamastani armosta. (L.G.P., Maracaibo,
Venezuela)

Autuaaksijulistamisen seremonia. Kuva yleisöstä

Parantuminen kehityshäiriöstä
Erityisen merkittävä on erään 10.7.2003 syntyneen lapsen parantuminen.
Hänellä oli aivojen synnynnäinen kehityshäiriö, jossa oli molemmissa aivohemisfääreissä neuroblastien kehityshäiriön seurauksena toiminnanvajaus, synnynnäinen hapenpuutetta aiheuttava sydänvika eli Fallot'n tetralogia ja napanuoratyrä. Elämänsä ensimmäisinä päivinä lapsi kärsi monta eri hypoksis-iskeemistä aivovammaa ja 2. elokuuta hän sai sydänpysähdyksen, joka johtui sydäntamponaatiosta ja kesti 30-45 minuuttia. Sillä aikaa lääkärit yrittivät elvytystä ilman tuloksia. Kun he olivat aloittaneet hoidon keskeyttämisen mutta ennen kuin se oli lopullisesti päättynyt, sydän alkoi spontaanisti toimia uudelleen.
Samaan aikaan sairaan vanhemmat, jotka olivat saaneet tietää lapsensa tilasta, turvautuivat entistä vahvemmin Don Álvaro del Portillon puoleen pyytäen lapsen parantumista. Lääketieteellisen ymmärryksen mukaan tämän iskeemisen tapahtuman olisi pitänyt aiheuttaa hyvin vakava neurologinen vamma, jopa lapsen kuolema. Sitä vastoin toiminnallisesta näkökulmasta katsottuna parantuminen oli täydellinen ja pysyvä.
Tapausta tutkittiin Santiagon, Chilen pääkaupungin, hiippakunnallisessa oikeusistuimessa 5.8.2008–6.8.2009. Pyhäksi julistamisen kongregaatio hyväksyi sen päteväksi 6. elokuuta 2012 ja lääketieteen asiantuntijat totesivat 18. lokakuuta 2012, että parantumiselle ei löydy tieteellistä selitystä. Paavi Franciscus julisti 5.7.2013: "Todisteet ovat ilmeisiä, että Jumala on tehnyt ihmeen Pyhän Ristin ja Opus Dein personaaliprelatuurin prelaatin, Vitan titulaaripiispan, kunnianarvoisan Jumalan palvelijan Álvaro del Portillo y Diez de Sollanon esirukousten avulla. Tämä ihme on lapsen nopea, täydellinen ja pysyvä parantuminen "pitkittyneestä sydänpysähdyksestä, sydäntamponaatiosta, joka aiheutti hypoksis-iskeemisen aivovaurion, minkä lisäksi potilaalla oli synnynnäinen aivosairaus ja aikaisempia aivoverenkiertohäiriön aiheuttamia vaurioita".
Álvaro del Portillon autuaaksijulistamisen vietti Madridissa 27.9.2014 pyhäksi julistamisen kongregaation prefekti, kardinaali Angelo Amato.
Seuraavana päivänä Opus Dein prelaatti Javier Echevarría vietti kiitosmessun.
Suunnitelmia on jo tehty beatifikaatioon osallistuvien uskovien vastaanottamiseksi. Ohjelma sisältää vierailun Almudenan katedraaliin Madridissa sekä paikkoihin, jotka liittyvät tulevan autuaan elämään ja pyhän Josemaría Escriván Madridissa 2. lokakuuta 1928 perustaman Opus Dein syntyyn.

Autuaaksijulistamisen seremonia. Kuva yleisöstä

Lahja sairaille ja hädänalaisille
Madridissa kehitetään Harambee Africa International -järjestön edistämänä toimintaa neljän terveydenhoito- ja koulutushankkeen rahoittamiseksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Toimiessaan Opus Dein prelaattina Don Álvaro innoitti näitä projekteja. "Harambee" tarkoittaa "kaikki yhteen" swahilin kielellä. Autuaaksijulistamiseen osallistuvia kehotetaan liittymään lahjoitustensa avulla Niger-sairaalan alaisuudessa olevan neuvolakeskuksen käynnistämiseen Enugussa Nigeriassa, Kinshasassa Kongossa sijaitsevan Monkolen sairaalan kolmen sivutoimipisteen ja sairaanhoitajakoulun laajentamiseen ja parantamiseen sekä Norsunluurannikolla Bingervillessa toimivan maaseutukeskus Ilomban lasten aliravitsemusta vastaan taistelevan ohjelman kehittämiseen.
Neljäs hanke koostuu Don Álvaro del Portillon pyhän Josemaría Escrivá de Balaguerin toiveesta perustamassa Pyhän ristin paavillisessa yliopistossa opiskeleville afrikkalaisille seminaristeille suunnatuista apurahoista. Rosalinda Corbi, Harambeen toiminnan koordinaattori, selittää, että "pidimme tarpeellisena jakaa tämän autuaaksijulistamisen lahjan niiden kanssa, jotka sitä eniten tarvitsevat, ja toivomme saattavamme sen loppuun tavalla, joka olisi suuresti miellyttänyt Don Álvaroa, joka jo nuoresta pitäen omisti paljon aikaa sairaille ja hädänalaisille".
isä Manuel Prado
Lähteet: www.opusdei.org,
www.alvarodelportillo.org